Biotecture serves up ace with Wimbledon living walls

Biotecture has won the Living Walls Installations Award from the British Association of Landscape Industries (BALI) for its green walls which delighted players and visitors at The Championships, Wimbledon this year. To see a full list of this year's award winners you can visit the BALI website.

Biotecture worked with The All England Lawn Tennis Club to design the living walls to bring an English garden feel to the façade of the No.1 Court, while also improving biodiversity and air quality.

The sustainable living walls, positioned either side of the Big Screen on the Hill, consist of 14,344 purple, green and white plants, arranged in a wave design to illustrate the movement of a tennis ball being hit.

Biotecture’s progressive hydroponic system directs the water straight to the rootzone of the plants, maintaining them with precisely the right amount of water required and ensuring none is wasted.

“We’re absolutely delighted to win this Award from BALI. Our project with The All England Lawn Tennis Club perfectly demonstrates how plants can support biodiversity, create cleaner air and lift people’s moods. We’ll continue to work with the team over the coming months to ensure the walls look just as fabulous for next year’s Championships,” said Richard Sabin, Biotecture’s Managing Director.

"It was interesting to see this year how companies, corporations and international sports venues are embracing the use of plant material to assist with the improvement of air quality and the lowering of their carbon footprint", commented John Melmoe, Chairman, BALI.

“One of our enduring ambitions at Wimbledon is to cultivate the ambience of ‘tennis in an English garden’ for our guests to enjoy when they attend The Championships,” said Philip Brook CBE, Chairman of The All England Lawn Tennis Club. “Finding a creative and appropriate way to incorporate this theme into the No.1 Court Project was a significant challenge and we worked closely with the team at Biotecture to meet it. The end result, after five years of planning and testing, are the living walls: extraordinary and beautiful pieces of landscape design framing the Big Screen on the Hill and providing the finishing touch to the No.1 Court Project. As they continue to grow and bloom, I see the living walls delighting the half a million spectators who walk through our gates every year, many of whom tell us they are almost as excited to see the flowers and plants around the Grounds as they are the tennis.”

For more information:
Biotecture
enquiries@biotecture.uk.com
www.biotecture.uk.com


Publication date:



Receive the daily newsletter in your email for free | Click here


Other news in this sector:


© FloralDaily.com 2019

Sign up for our daily Newsletter and stay up to date with all the latest news!

Subscribe I am already a subscriber